O klubu

S57

Klub, nezvanično, datira od 1977-me godine kada je pod nazivom „S 57 Motorsport – Racing Team“ nastao na Saobraćajnom fakultetu u Vogošći, Sarajevo. Njegovi idejni tvorci su tadašnji studenti ovog fakulteta i mladi takmičari u Brzinskom šampionatu Jugoslavije – auto trkama, te članovi nekadašnjeg sarajevskog Auto Moto Kluba „Željezničar“, Dragan Crnadak Dječak i Šefik Emrić Braco.

Odmah nakon nastanka, trkaćem timu se pridružuju Željko Rakočević Zec, Taib Hodžić Zamfir, Branimir Mitrović Micko i Jasmin Hrbenić Čalster, koji u periodu od 1978-me do 1980-te godine intenzivno i zajedno nastupaju na mnogim trkama u Beogradu, Sarajevu, Kragujevcu, Slavonskoj Požegi, Rijeci… Ista ekipa zajedno učestvuje i na brdskim auto trkama i relijima u Skopju, Sarajevu, Kraljevu, Titovom Užicu, Zenici, Banja Luci, Jajcu,  a u periodu od 1981-ve do 1983-će zabilježen je manji broj pojedinačnih nastupa. Idejni vođa tima bio je Miroslav Milutinović Kvisko, a uzori su najtrofejniji i najbrži sarajevski i jugoslovenski automobilski as Sead Alihodžić Sejo i jedan od najbržih i najhrabrijih svjetskih vozača Formule 1, vozač Ferrarija Žil Vilnev Đajzle (Gilles Villeneuve).

Moto tima svakako je brzina! Brzina kao nesputan osjećaj slobode!

Iako su sva takmičenja najčešće finansirana iz skromnog studenskog budžeta, mnoga su obilježena dobrim rezultatima od kojih se izdvaja Bracino peto mjesto u Nacionalnoj klasi do 785 ccm junior iz 1979-te godine. Naravno, riječ je o Brzinskom šampionatu Jugoslavije na kružnim stazama.

Prolazili su dani, godine, vrijeme, a zauvijek su ostajali automobili i samo automobili…

Zvanično, a kao reinkarnirana legenda S 57 motorsport – amaterski sportski klub je nastao 2010-te godine. Idejni osnivači, odnosno re-osnivači su Željko Rakočević Zec i Šefik Emrić Braco.

S57 History